Hankalat kuvakoot!?

20.02.2024

Minkä kokoiset kuvat  tai tiedostot minun kannattaa valita?

Jos olet tilaamassa kuvia, tsekkaa onko seinällä minkä kokoinen tila ja sovita kuva siihen. Isoon seinään menee isompi, pieneen pienempi. Usein pystykuva mahtuu paremmin kuin vaaka, taas vaaka näyttää esim sohvan päällä paremmata. Onko hyllyllä jo muita kuvia, haluatko saman kokoiset? Entä onko sinulla jo valmiita kehyksiä, vaiko laitatko kuvat albumiin?

Tiedostot kannattaa valita vähän samoin perustein, suositus on ottaa vähän isompi tiedosto kuin pieni - jos mieli muuttuukin ja tiedostosta haluaakin jotain isompaa.  Mittasuhteet on erityisesti tiedostoissa tärkeitä, eli tilatessa tiedostoista eri kokoisia kuvia, mittasuhteen muutos esim 10x15cm -> 10x13 kuvaan katkasee väistämättä kuvasta jotain pois.

Mistä tiedän milloin kuvasta rajatuu pois, ja mitä kuvasta rajautuu tai miten voi kuvaa rajata --- ja milloin menee pyllylleen? Parilla nippelitiedolla ja logiikalla selviää!

Ei ihan simppeliä, mutta ehkä sittenkin on :)

Hankalaksi asian tekee tuumakoot, joiden mukaan on tehty kuvanvalmistajien paperiarkit. Hankalaksi asian tekee myös kehysvalmistajat, joilla on sitten vähän omat kokonsa ja standardinsa. Me valokuvaajat yritetään siinä välissä selvitä, jotta saisitte tiedostoistanne mahdollisimman paljon irti, oikeat kuvakoot ja sopiva kehys. NIin, ettei mitään rajaudu pois missään vaiheessa.

Käytännössä eri kameratyypit kuvaavat erilaista kuvakokoa; keskimäärin pikkukamerat kuvaavat 3:4 kuvaa ja ammattilaisen järjestelmäkamerat 2:3 kuvaa. Kännykkäkuvat taas on yleensä mittasuhteella 4:5.

Käytetyimmät kuvasuhteet ovat

- 3:4 -> vastaavat kuvakoot 10x13cm, 14x18cm, 20x27cm(20x25cm), 30x40cm
- 2:3 -> vastaavat kuvakoot 10x15cm, 13x19cm, 20x30cm, 30x45cm...

Ks kuva sivun lopussa!

Eli tiedostosta koossa 14x18cm voi teettää myös kuvat koossa 10x13cm, mutta ei kuvia koossa 10x10cm tai 10x15cm jottei mitään rajaudu kuvasta pois.

Mitä sitten rajautuu pois, ja mitä kuvia voi rajata tai kääntää? Se onkin hankalampaa... Jos tilaa samalla mittasuhteella kuvat mitä on tiedosto, käytännössä ei mitään. Kuvasta tulee juuri kuten tiedosto.

Jos sen sijaan yrittää 10x13cm (3:4) tiedostosta teettää 10x15cm (2:3) kuvaa, auttamatta kuvasta leikkaantuu jotain pois. Se saattaa olla kuvasta riippuen jotain tärkeää, tai sitten ei.


Alla muutama esimerkki, liittyvät ylläolevaan kuvaan.

Rivi 1.
Kuva 1 (10x13cm) suhteella 3:4 on perinteinen muotokuvasuhde - korkeus suhteessa leveyteen on lähellä toisiaan. Kun taas kuva 2 (10x15cm) on kuvasuhteella 2:3, eli kuva on huomattavasti kapeampi/pidempi. Tässä esimerkkikuvassa on mahdollista rajata kuvaa kapeammaksikin, eli kuva näyttää vielä oikein hyvältä. Kuva 3 (10x13cm) on käännetty tässä vaakaan, eli kuva näyttää edelleen hyvältä, mutta siitä rajautuu paljon pois. Kuva 4 (10x13cm) on esimerkki siitä, miten käy jos kuvasta 1 (pystykuva) tekee vaakakuvan. Eli valkoista on tähän saanut lisää reunoille ihan nätisti, mutta ongelma syntyy pojan alla olevaan laatikkoon vasemmassa reunassa - se katkeaa keskeltä kesken kuvan. Tämän katkoksen häivyttäminen on lähes aina hankalaa ellei mahdotonta, eli tämän kuvan kääntäminen pystystä vaakaan ei ole enää suositeltavaa ellei halua tiukkaa rajausta (kuva3).
Rivi 2
Sama tilanne vaakakuvassa, eli kuva 1 on vaakakuva koossa 3:4 eli 10x13cm. Kun siitä tekee kuvan suhteella 2:3 (10x15cm) kuva kapenee jo melkolailla ratkaisevasti. Tässä tämäkin rajaus vielä toimii, eli päästä ei katoa "mitään olennaista", mutta tiukka rajauksesta tulee. Makukysymys, sanoisin. Kuvassa 3 on sama kuva käännetty pystyyn - nyt menee jo sitten ihan pyllylleen, eli kuvasta tulee niin tiukka, ettei henkilöitä kaikkia enää näe kuvassa :P Tämän kuvan voi toki kääntää myös pystyyn niin että kaikki näkyy, (kuva 4) mutta valkoista pitää tehdä kuvattavien ylle melkolailla runsaasti - eikä enää näytä kovin kivalta, ellei erityistarkoituksiin tarvitse tällaista rajausta.
Rivi 3
Koskee CANVASEJA. Eli eri valmistajat tekevät canvasit eri tavoin; joku kääntää kiilapuiden alle vain valkoista (tekevät sitä itse kuvien reunoille lisää tarvittavan määrän). Näin esimerkiksi Ninan kuvamaailmassa jossa teetämme itse canvasimme (saa myös taitettuna halutessa). Mutta esim Ifolor tarvitsee lisäsenttejä reunoille, eli taittaa kuvaa kiilojen alle (ellei valitse valkoisia tai muita reunoja- vaihtoehtoa). Se, paljonko kuvaa taittuu riippuu valmistajasta. Esimerkkikuvissa on kuva 1, jossa on tyttö rajattu kuvaan (30x40cm) "nätisti". Mutta kun tiedostosta teettää canvasin paikassa, joka taittaa 4cm reunoista, jääkin näkyviin vain harmaan alta näkyvä alue kuvaa. Neljä senttiä ei tunnu paljolta, mutta yllättää aina paljonko se "syö" kuvaa. Kuva 2 on taas esimerkki siitä, jos kuvan reunoille jättää 4cm taittovaran. Tästä saa kauniin canvasin Ifolorista, (harmaan alta näkyvä alue) mutta taas samasta tiedostosta jos teettää tavallisen kuvan, jää tyttö hassusti kuvan keskelle ja tyhjää tilaa moneen suuntaan.
ps. Canvasin tilaussuosituksia lisää Tilausohjeissa, kuten myös muita hyviä vinkkejä!!

Kuvakoon muutosten vaikutukset kuva-alaan.


Eri kuvavalmistajilla on myös vähän erilaiset vakikoot.
Suuresta osasta saa kuitenkin ihan minkä kokoisia kuvia vaan.