Mistä kuvaushinta muodostuu?

20.02.2024

Mistä kuvaushinta muodostuu, ja miksi eri kuvaamoissa on niin eri hinnat?

Siksi, että kuvaushinta muodostuu monista eri tekijästä. Kuvaamoilla on isoja eroja toimintatavoissa ja tarjotuissa palveluissa, lisäksi kuvaajien maksamat kiinteätkin kulut poikkeavat toisistaan suuresti.

Ja valokuvauksessa ei, kuten ei esim taiteen hinnanmuodostuksessakaan ole taustalla pelkkiä materiaalisia perusteita. Kuvien hinta ei siis perustu suoraan kuvamateriaalien hintoihin, vaikka sekin kyllä vaikuttaa. Sen sijaan hintaan vaikuttaa vahvasti kuvaajan ammattitaito, onko oma studio, sen sijainti/vuokrakulut, onko alv-velvollinen jne. Tylsiä hintoihin vaikuttavia muita seikkoja on kaluste/kamerakulut, sähkölaskut, kaikenmaailman kirjanpito-, laskutus,- ja vakuutusmaksut. On alvit ja eläkemaksut, työttömyysmaksut, on työterveysmaksut. Niistä ei kuitenkaan sen enempää, vaikka nämä syövätkin valitettavasti suurimman osan.

Edellämainitut ovat vähän ikäänkuin pakollisia, mutta ihan kaikki menot ei ole sellaisia. Tänä päivänä esimerkiksi kivijalkamyymälä/studio on monelle kuvaajalle iso menoerä, eikä oma studio ole itsestäänselvyys, vaan moni kuvaaja kuvaa vain miljöössä, osa käyttää tuntihintaisia vuokrastudioita. Meillä oma studio on sananmukaisesti kivijalka, johon luotamme. Meillä on täten aina paikka minne mennä, myös satella ja talvella, missä on aina tutut tekniikat ja välineet, omat taustat ja rekvisiitat. Studiomme sijainti on tarkkaan harkittu; se ei sijaitse keskustassa, jossa on mm. ongelmia parkkipaikkojen suhteen. Sen sijaan se sijaitsee kauniilla paikalla Pispalassa, jossa on aina myös kauniit miljööt käytössämme ihan ovenpielessä. Kuvaamme niin paljon, että oma studio tulee myös ehdottomasti edullisemmaksi kuin vuokrastudiot; se on siis merkittävä rahallinenkin etu sekä meille että asiakkaillemme.

Yksi tärkeä hinnanmuodostava seikka on aika, jonka käytämme jokaiseen asiakkaaseen. Eli jo ennen kuvausta on käyty erinäinen määrä sähkopostiviestejä, joissa sovittu aikatauluista ja muista käytännöistä.

On kuvaamoja, joissa sovitaan erillinen suunnittelupalaveri ennen kuvausta. Tähän kuluu aikaa, joka nostaa väistämättä kuvauksen hintaa. Meillä on ammattikuvaajat, jotka ovat urallaan törmänneet jo lähes kaikkeen - luotamme siis itseemme, ja että tapauksesta kuin tapauksesta selviämme - ilman erillistä suunnittelupalaveria. Yllätyksiltä vältytään, kun jo sähköposteissa käydään mahdolliset toiveet läpi. Vihkikuvauksissa olemme käyttäneet tällaista ennakkotapaamista, jos sellaista toivottu, mutta yleensä meillä ei kuvaustilanteessa ole niin kiire, ettei ennen aloittamista ehdittäisi vielä toiveita tarkentaa. Tämän suunnittelupalaverin saa erillismaksusta meilläkin jos haluaa, mutta se ei ole sisälletyttynä kuvauksesi hintaan.

Osalla kuvaamoista on myös erillinen kuvien valintatilaisuus. Tässä kuvat käydään kuvauksen läpi yhdessä kuvaajan kanssa. Tähän varataan puolesta tunnista kahteen aikaa. Mutta koska suurin osa selviää ihan itse ehkä lisäsähköpostikysymyksin, emme ole sisällyttäneet hintaamme valintatilaisuutta. Meillä tämä on erillispalveluna, eli jos tuntuu mahdottomalta osata päättää tilauksista, olemme toki järjestäneet näyttöjä.

Miksi meillä eri kuvaukset maksavat kaikki saman verran? Meillä ei hinnoitella erikseen perhettä ja sisaruksia. Miksei? No siksi, että jälleen sillä ammattitaitoisella kuvaajalla, joka tietää mitä tekee ei mene kauempaa aikaa lapseen kuin perheeseen. Vaivaa ehkä, mutta tämä maksaa kyllä vaivan :) Sisaruskuviakin voi ottaa siinä sivussa. Eli teille varaamassanne ajassa ehdimme kyllä nämä kaikki, eikä niihin tarvita erillisiä kuvausaikoja eikä erillisiä hintoja. Kun olemme paikalla, käytämme sen teihin, oli sitten kuvattavana mikä tahansa kokoonpano. Vaikka vielä se koirakin! Hääkuvaukset on usein monissa paikoin ne arvoikkaimmat, mutta meillä sekin on hinnoteltu samoin - usein nämä ovat jopa "helpompia" kuvauksia kuin isommat lapsiperheet, eli meistä ei ole perusteltua pyytää hääparista sen enempää kuin muistakaan kuvauksista.

Kuvaukseen kuitenkin käytämme aikaa säästelemättä saadaksemme mahdollisimman hyvät kuvat. Kuvausaika on meistä se, missä ei tinkaaminen kannata! Osa kuvaajista myy "minikuvauksia", joiden kesto on 10-20 minuuttia. Mutta... mitäpä jos lasta ujostuttaa, tai mitä jos vauva haluaakin syödä pitkään, jos pitääkin vaihtaa vaatteita? Tai jos perhe jää liikennevaloihin, ja myöhästyy...? Riittävä kuvausaika on siis meille äärimmäisen tärkeää! Samoin se, että kuvaamme yleensä vain 1-2 kuvausta päivään, jolloin meillä on teille aikaa mahdollisimman paljon. Joskus riittää toki vähempikin aika, mutta se tarkoittaa vain sitä, että kasaan on saatu jo hyvä määrä hyviä kuvia! Mutta normaalisti ei siis arkisin kuvaajalla ole kiire, eikä kelloon katsota.

Kun kuvaus on tehty, yllätys, kuvaajat myös siivoavat, mahdollisesti pyykkäävät ja hoitavat studion tekniikkaa ;) Sen jälkeen he vapautuvat jälkikäsittelemään otoksianne. Kuvaamme nykyään niin paljon, että vedosten esivalintaan ja esikäsittelyyn sekä gallerian tekemiseen menee toinenkin tovi - usein huomattavasti pidempi aika kuin mitä itse kuvaamiseen. Mutta taas, koemme, että tämäkään ei ole tinkimisen paikka. Sillä perheet käyvät niin harvoin kuvauksessa, että se heille lähes ainutlaatuinen kokemus. Ja haluamme, että saatte siitä mahdollisimman paljon "irti", joka meille tarkoittaan, että otamme paljon hyviä otoksia, jotta teillä on vara mistä valita. Mieluummin kuin että teillä on yksi hyvä, joka pakko ottaa, niin teillä on kasa hyviä otoksia joista valita.

Pyrimme kuvaamaan niin hyvin, että jälkikäsittelyä ei paljon tarvita. Tämä tarkoittaa, että tilauksen saatuamme kuvia ei tarvitse paljon muokkailla. Mutta vaikka kuinka hyvin on kuvannut, kuvia pitää silti aina viimeistellä, eli tsekata rajaukset, sovittaa koot, sävyt, tehdä mahdolliset pikkukorjaukset. Ladata tiedostot sinulle tai kuvat kehitykseen, noutaa kuvat kehityksestä ja mahdollisesti pohjustaa ne. Näistäkään työvaiheista ei tingitä, ne tehdään aina ajan kanssa ja niin huolella kuin pystytään.

Meillä kuvat tekee alan ehdoton ykkönen, Ninan kuvamaailma, joka käyttää vain parhaita materiaaleja, sekä paperissa, canvasissa että musteissa ja kehitteissä. Tämä takaa kuvien pitkän säilymisajan. Toki kuvat maksavat sitten vähän enemmän, mutta laadusta kannattaa maksaa!

Suunnilleen tällaisista asioista meillä koostuu kuvaushinta. Olemme pyrkineet pitämään sen edullisena, jotta kuvaus on monelle ylipäätään mahdollinen. Emme ole sisällyttäneet kuvaushintaan mitään palveluita, jotka eivät ole lopputuloksen kannata merkittäviä, tai mitään tuotteita joita ette halua, vaan ne voi kukin sitten tarpeittensa mukaan valita. Jos siis et tarvitse kolmen kuvan kansioita, sitä ei ole sisällytetty kuvaushintaan. Jos haluat vaikka vain tiedostoja, sekin on meillä mahdollista.

Maksat vain palveluista, jotka tarvitset, ja niistä tuotteista, joita haluat. Meidän asiakastakuu voisi kuulua niin, että meitä varmasti kuvaus ja kuvat erinomaisella hinta/laatu -suhteella!