Vinkkejä kuvaukseen tultaessa

20.02.2024

Miten voin etukäteen varautua, mitä mukaan? Milloin tulla studiolle?

Studiolla ollaan pääsääntöisesti vain kuvausten ajan (kuvankäsittelyt tehdään kotitoimistoilla), joten paikalle ei kannata tulla kovin etuajassa. Edellä saattaa olla myös kuvaus, jolloin emme ota toista perhettä sisään suht pieneen studiotilaan. Kuvausaikaan on aina laskettu mukaan pieni ehostusaika, mahdollisine vaatteidenvaihtoineen.

Yleisesti...

Meidän mielestä kuvassa näyttää hyvältä se, mikä teistä itsestä näyttää hyvältä! Toki joskus sitten niinkin, että meistä te näytätte hyviltä, mutta itsekritiikki sanoo kuvattavilla toista ;D Meillä ei missään tapauksessa kuitenkaan arvostella, eli kukin saa tulla ihan itsenään, ja meidän tehtävä on saada teistä niin hyvin kuin mahdollista parhaat puolet esiin. Ne ei meistä välttämättä ole ulkoisia, vaan monesti enemmäkin sisäinen persoona! Kun siis valmistaudut, älä valmistaudu kuvaajaa varten, vaan ihan itseäsi!


MITÄ MUKAAN?

Studiolla on paljon rekvisiittaa, mutta on kiva, jos kuvattavalla on mukana jotain omaa. Lapsella vaikka unilelu, lempikirja tai hattu. Rippiläinen voi ottaa mukaan koiran tai ylioppilas vaikka seurustelukumppanin. Hääparilla voi olla kiva olla mukana jotain vaikka hääteemaan liittyvää, perheellä jotain mikä liittyy perheeseen. Koirat ja muut lemmikit ovat erittäin tervetulleita.

Missään tapauksessa ei oma rekvisiitta ole pakollista, ihmiset on sitten kuitenkin ne pääasia kuvissa! Studiollakin on paljon vuosien varrella kertynyttä rekvisiittaa, joka on kaikki käytössänne.

Kuvaamme lapsia ja perheitä pääosin valkoisella taustalla, joka sallii liikkumisen. Muihin kuvauksiin käytämme ajoittain myös harmaata tai mustaa taustaa. Myös luonnonvalolla ledeillä vahvistettuna kuvataan enennän ja enemmän. Tällä saa "pehmeää ja luonnollisen näköistä valoa". Valkoiseen taustaan soveltuu mikä tahansa vaatetus, myös valkoiset vaatteet erottuvat siitä hyvin. Mikään vaate ei siis mielestämme ole "huono", jos siinä on vaan mukava olla.

Miljöö on täynnä erilaisia taustoja, ja ne ei Pispalassa tai Pyynikillä lopu kesken :) Miljööseen kannattaa huomioda tietenkin luonto, eli erityisesti kengät maaston mukaan. Ja sään mukaan kannattaa myös tulla, eli kylmpimpinä päivinä päälle (tai vaikka alle) jotain lämpimämpää.


MITÄ MUUTA KANNATTAA HUOMIOIDA?
Ole suurin kriitikkosi. Älä luota kuvaajan makuun hiuksista tai vaatteista ;)
Se mitä näkyy peilissä, näkyy kuvassa.

Ja kerrothan kuvaajalle, jos sinulla erityisiä toiveita! Tai vaikkei ne ei olisi edes erityisiä. Pienetkin toiveet pyritään toteuttamaan ja ne aina helpompi toteuttaa, kun niistä tietää etukäteen. Jos toiveet on perustyylistämme poikkeavia, "toivekuviin" voit tutustua täällä.

Täällä meillä kaikki saavat olla omia persooniaan. Tärkein kriteeri vaikkapa omista tai lapsen hiuksista ja vaatteista on se, milloin ne omasta mielestä on parhaat. Täällä valokuvaaja ei ole se paras vaateasiantuntija, ja tunnetusti heillä ei ole omat hiuksetkaan niin kovin kummoisesti ;) Kuvaaja kyllä katsoo, että vaatteet ja hiukset mielestään (!) hyvin kun aloitetaan, ja yrittää pitää silmällä niitä kuvauksenkin ajan - mutta aina kannattaa itse olla tarkkana. Jos oma tai lapsen tukka on helposti silmilletulevaa sorttia, se kannattaa laittaa kiinni, tai varautua että täällä kuvauksen tiimellyksessä saattaa kuvaaja olla keskittynyt johonkin toiseen seikkaan, ja tukka jää silmille. Sen kuvankäsittelyllä korjaaminenkaan ei aina onnistu.

Esimerkiksi jos alusvaatteet näkyy läpi, eikä siitä pidä, kannattaa vaihtaa toinen vaatekerta. Jollekulle on ok, että paita on rypyssä, sukissa reikiä, jollekulle on tärkeää että vaatteet on viimeistelty viimeistä nappia myöten. Jonkun tyyli on pitää hiuksia silmillä, joku ei siitä tykkää. Jos ei esim. pidä omista käsivarsistaan, on ehdottoman järkevää valita vaate, joka peittää ne. Samoin jos on epävarma jaloistaan, kannattaa laittaa vähän pidempää päälle. Ja jos on jostain itsessään erityisen tarkka, siitä kannatta ehdottomasti mainita kuvaajalle!

Me emme siis halua olla kriitikkoja, vaan otamme kaikki vastaan juuri sellaisina kuin olette ❤️

Kuvaaja on vastuussa kuvien valaisusta, mallinohjauksesta, sommitteluista, tunnelmasta, tekniikasta, studiolla olevasta rekvisiitasta, kuvausalueen siisteydestä, kuvien laadusta ja siitä, että kuvat ovat portfolion kaltaiset eli tyyliltään kunkin kuvaajan käsialaa vastaavat. Kaikki kuvaamoon tai kuviin liittyvä on kuvaajan heiniä, sinun ei odoteta siis tietävän miten poseerata, tai mitä kuvassa pitää tehdä. Kuvaaja on siellä ihan sitä varten. Hän usein vielä myös näyttää vähän kamerasta, millaisia kuvia tulee. Jos silloin tulee mieleen jotain, ne kannattaa taas kertoa.

Kuvaaja ei kuitenkaan voi ottaa vastuuta siitä, jos kuvista ei tule toivotun kaltaiset, jos kuvattavat ei toimi yhteistyössä kuvaajan kanssa siten, että onnistuneen kuvauksen edelllytykset täyttyy. Hän toki tekee parhaansa esim. lasten ohjaamisessa, mutta päävastuu lapsien ohjaamisesta on vanhemmilla. Usein tosin parhaat otokset tulee juuri silloin, kun ohjausta ei ole, vaan lapset saa vapaasti mennä. Kuvaaja ei vastaa myöskään kuvattavan vaatteista, niissä olevista rei'istä, tahroista tai muista sopimattomuuksista, ei puhelimesta taskussa, ei edes aukinaista vetoketjuista :P Ei kuvattavan hiuksista eikä meikeistä. Ei myöskään mahdollisista mustelmista tai nenän niistämättäjättämisistä. Eli käytännössä kuvattavan vastuulle jää se, mikä on henkilökohtaisesti hänen. Monesta seikasta kuitenkin voi kuvaajan kanssa sopia, eli jos vaikka sukassa on reikä, niin toki on helpompi laittaa ehjät sukat lähtiessä, mutta jos kuvauksessa huomaa sukan rikkoutuneen, voi kysyä josko sille voi kuvankäsittelyssä jotain - ja usein voikin.

Pukeutumisessa paras vinkkimme on yhtenäisyys. Vaikka perhe/suku tulisi kuvaan uimapuvuissa, se näyttää hyvältä/hauskalta, jos kaikki ovat pukeutuneet uimapukuun. Yhtenäiseksi teemaksi käy hyvin vaikka ruudut, raidat, valkoiset T-paidat, pastellisävyt, golfasut tai mikä muu tahansa. Eli meidän mielestä "teemasta" käy jo se, että kaikilla on farkut. Toinen hyvä vinkki myös on, että kannatta pukeutua siten, miten tuntee olonsa hyväksi. Mieluummin kuvaamme rennosti lattialla maaten, kuin jäykästi pönöttäen. Minkään kuvion tai värin suhteen ei ole rajotteita, vaalea selkeä taustamme antaa kaikkien kukkien kukkia.

Kuvaamme usein myös kokokuvia, joten huomio jalkoihin - kenkiin ja sukkiin! Yhteinäisyyden vuoksi yleensä näyttää parhaalta jos kaikilla joko on kengät, tai sitten aina toimiva vaihtoehto on, että kaikki ovat paljain varpain/sukin. Perheen pienimmille ei siis ainakaan kannata lähteä kenkiä ostamaan. Toinen huomio kannattaa kiinnittää (myös aikuisten!) mekkojen pituuksiin; näkyykö jotain sopimatonta jos istuu, ja kuvaaja kuvaa suoraan edestä?

Vielä kerran; jos kuvaukseen liittyen on mitä tahansa spesial toiveita, niistä kannattaa mainita jo etukäteen. Tai jos kuvaukseen on tulossa jotain muutoin erityistä, kaikista tiedonjyvistä voi olla kuvausta suunnitellessa apua. Täällä kotisivuilla olevia kuvia kannattaa myös vilkaista, niistä voi saada vinkkiä.
Kaikkien kuvaajiemme perustyyli on soviteltu toisiimme sopivaksi, jolloin kuvattavat voi kuvaajasta huolimatta tietää mitä saa, kun tulee meille kuvaan. Pieniä persoonaeroja toki on; esim Johannalla on kamera usein kallellaan, ja hän tykkää rajata osin myös perin tiukkoja rajauksia. Sanna saattaa hioa valoja ajoittain vielä spesiaalimmin kuin me muut, muttei ole niin tiukka mallinohjaaja kuin Johanna. Mutta muutoin pyrimme kaikki kuvaamaan hyväntuulisesti, rennosti, pönöttämistä vältellen - osaamme toki kuvata pönökuviakin, jos sellaisista esittää vaan toiveita :)