Mitä voi kuvankäsittelyllä korjailla?

20.02.2024

Periaatteessa ihan kaikki onnistuu ;)

Klassikkotoive, johon olen törmännyt, on ollut mummu, joka toivoi saako papan päästä hatun pois. Toki, vaan valitettavasti tukka pitää sitten jostain "keksiä" hatun tilalle. Onko siellä hatun alla tukkaa yleensäkään ollenkaan, sitähän ei tiedä... Sama koskee esim palloa lapsen kädessä. Pallon toki saa pois, mutta tilalle tulee "reikä/tyhjää". Eli käsi pitää sinne pallon tilalle saada jostain tai jotenkin. Joko kopioimalla käsi täysin samassa asennossa samassa valossa tai kuvaamalla käsi erikseen tätä kuvankäsittelyä varten. "Unelmamiestä" toivoessa kannattaa varautua siihen, että kuvaajan ihannemies voi näyttää ihan toiselta ;) Kuten myös toive "kaunista" on aina katsojan silmissä.

Jos siis esimerkiksi vauvalla on kuvassa vaatteet, mutta jälkikäteen halutaakin kuvia joissa vauva on vähin vaattein, on tulos kuvankäsittelijän taiteellisen vapauden aikaansaannos. Vaatteita ei siis tosiaankaan voi poistaa niin, että sieltä kuorituu esiin se oma lapsi, vaan se oma lapsi pitää sitten saada jostain toisesta kuvasta tai se pitää käytännössä käsin piirtää, johon taas tarvitaan malli.

Tekoäly parantaa kyllä kokoajan, eli sille voi tehdä toiveen "vauvasta, jolla ei vaatteita, tyttö tai poika, iho sileä, vähän pyöreähköt muodot". Mutta tulos tosiaan ei ole ehkä siellä päinkään omaa oikeaa, vaan vain joku tekoälyn yhdistelmä kuvapankkikuvistaan.

Viimeksi testailin tekoälyn taitoja, ja kikkailin perheen hiuksilla. Itselleni tilasin "siilitukan", ja kas, hienosti tekoäly pyöräytti päähäni SIILIN! Siis SIILIN!! :D

Lähtökohtaisesti kuvaan tullessa siis kannattaa ottaa se siilitukka ihan parturista, tai jättää hattu eteiseen, kuvauttaa vauva myös vaatteitta.

Lähtökohtaisesti meillä ei myöskään korjailla mitään, ellei saada sellaiseen toivetta. Eli emme poista kuvasta mitään, muokkaa mitään. Tämä siksi, että meistä olette hyviä ihan sellaisena kuin olette!

Mutta....

Jos studion kuvaan kuulumaton lamppu tms. on jäänyt kuvaan, ne toki poistetaan automaattisesti. Kaikesta silmään osuvasta kannattaa kuitenkin aina mainita, tuolloin tulos on varmimmin haluttu. Myös se kannattaa varmuudeksi mainita, jos haluaa ettei mustelmia yms poisteta. Hyvä on huomioida myös kuvan koko, eli pienessä kuvassa ei pienet näy, mutta suurennoksissa ne saattavat hyvinkin ottaa silmään. Tiedostot pystyy myös ruudulla katsomaan huomattavasti tarkemmin, kun mitä ne valokuvissa ovat, joten kannattaa tiedostoa katsoa "tulostuskoossa" ruudulla saadakseen oikean vaikutelman. 

Helppo on korjata finnit, näppylät ja muut pienet paikalliset ihovirheet, jos ne eivät sijaitse silmien läheisyydessä tai kasvojen reunoilla kuten leuan alla tai huulen/nenän reunassa. On siis helppo korjata pieni kuolatippa poskelta, mutta leuan alta hankalampaa. Vaikeaa tai jopa mahdotonta on korjata esim hiuksia silmien edestä tai pitkää kuolavanaa joka osuu sekä kasvoille, kaulalle että vaatteille. Punotusta on myös helppo vähentää paikallisesti. Hiusten isompi korjaaminen vaatisi kampaajan taitoja, ja ei, vauvalta ei voi jälkikäteen poistaa vaatteita :D Montaa siis koneella pystyy, mutta joskus voi korjaukseen kiinnittää enemmän huomoita kuin vain suurennuslasilla näkyviin "virheisiin". 

Kuvaamo ei valitettavasti voi myöskään ottaa vastuuta, jos esim vaatteessa on reikä, lika tai roska. Jos siis havaitset tällaisen vaatteessasi, laita se päälle vain, jos se ei sinua haittaa. Kuvaaja ei voi nähdä pienimpiä roskia, likoja esim suupielissä. Vanhemmat ovat yleensä paljon lasta lähempänä, ja heidän vastuulleen kuuluu tällaiset, niin tylsältä kuin se saattaakin kuulostaa. JOS tällaisia kuitenkin jää, voi kuvaajaa toki pyytää, josko hän voisi ne jälkikäteen korjata. Usein nämä onnistuukin. Hyvänä lähtökohtana on, että kuvaajaa ei häiritse mikään :D Jos itseä häiritsee, se kannattaa kuvaantullessa huomoida, tai viimeistään tilausvaiheessa. Nämä kuitenkaan yleensä ei ole kovin vaikeita korjattavia, mutta aina helpompi jos ne tehdään etukäteen :)

Kuvia pystyy ajoittain yhdistelemään, eli jostain kuvasta voi ottaa pään toiseen kuvaan, ehkä käden tai puuttuvan päälaen. Nämä on aina vähän tapauskohtaisia; jos siirto on helppo, se menee ihan perushinnalla. Mutta jos hankala, se menee tuntihinnan mukaan. 

Silmälasit on joskus hankalat, joskus helpot - eikä tunnu olevan merkitystä sillä, onko lasit heijastamattomat vai ei. Lasi on kiiltävää, eli se heijastaa kaikkea näkyvää eikä se aina ole huono asia. Mutta jos lasien heijastukset häiritsevät, suositus on valita kuva jossa heijastuksia ei näy. Pienemmät kiillot pystyy korjaamaan kuvankäsittelyllä. Uusin tulokas, lasit joissa on sinisyyden esto, on lähes mahdoton saada kuvattua niin, etteivät ne heijasta sinistä. Tämä on myös perin hankala jälkikäteen korjattavissa.

Taustan vaihto onnistuu, mutta on työläs. Huomioitavaa on siis, että saatamme KUVAUSVAIHEESSA vaihtaa taustaa - mutta kuvankäsittelyllä sitä harvoin lähdemme tekemään. Eli jos kuvausvaiheessa on taustakankaana esim. musta, sen vaihtaminen kuvassa valkoiseen on usein myös valaisullisesti luonnoton. 

Meillä kaikki tilatut kuvat käsitellään yksitellen. Lisätoiveista/erityiskorjailuista kannattaakin laittaa aina tieto tilauksen yhteyteen. Pienet kuvankäsittelyt (mustelmien yms. poistot), kuvien sävytykset ja muut pienet lisätoiveet sisältyvät meillä hintaan.


Kysyä aina kannattaa!