KUVAUSSOPIMUS

Hei

kiitos ajanvarauksestasi <3

Kiva, jos ennen kuvausta käyt vielä tutustumassa tyyliimme kuvata vaikka täällä kotisivuilla, ja olet käynyt etukäteen myös  tuotehinnastosivulla. Eli tiedät minne olet tulossa ja osaat kysyä jos jotain kysyttävää :) Alla kuvausohjeita ja muita yleisiä tietoja, joista voi olla iloa ja hyötyä tullessa kuvaan.


"VARATTU AIKA"

on kuvaukseen käytetty aika, usein riittää lyhyempikin aika.
Lapsi-, perhe-, ja vihkikuvaukset: n. 1h
Muotokuvaukset kuten ylioppilas-, ja rippikuvaukset n. 0,5h
Huomenlahja, raskaus ja boudoir -kuvaukset n. 0,5-1h.
Sinulle/teille varattu aika sisältää mahdolliset vaatteiden vaihdot ja pienen ehostusajan.

Studiolla on kyllä tilaa, mutta kaikki eivät pidä ylimääräisestä yleisöstä, joten kunnioitamme sitä, emmekä ota sisään uusia kuvattavia ennenkuin edellinen kuvaus on ohi. Näin studiolla ei ole käytännössä koskaan ketään muita kuin kuvattavat sekä kuvaaja. (Poikkeustapauksissa joku saattaa piipahtaa ovella kuvia hakemassa.) Paljon ei kannata myöhästyäkään, jotta ennätämme kuvata sinun kuvauksesi sinulle varatussa ajassa.

Arkisin
harvoin on kiire, eli tarvittaessa voimme käyttää enemmänkin aikaa - useimmiten selvitään kuitenkin varattua aikaa paljon nopeamminkin. Näin, jos kuvattava on helppo, eli hyviä kuvia saa helposti ja paljon. Lauantaisin on yleensä tiukempi aikataulu, jolloin erityisesti emme suosittele tulemaan etuajassa, jotta ei joudu odottelemaan ulkona.

OLEMME STUDIOLLA VAIN SOVITTUNA AIKANA
Studiolla on harvoin ketään kuvausaikojen ulkopuolella. Kuvaamme normaalisti päivässä vain 1-2 kuvausta jolla varmistamme, että jaksamme keskittyä juuri sinun kuvaukseesi, kuvaukseen käytetty aika kun on kuitenkin vain noin 1/4 koko kuvausprosessia. Kuvatessa tämä määrä, ennätämme myös saada vedoksesi näytille hyvässä aikataulussa ja toimittaa tilauksesi luvatussa aikataulussa. Mutta tarkoittaa myös, että studiolla ei ole ketään, jos tulet ovelle yllättäin tai kovasti etuajassa.


MITÄ JOS SAIRASTUN/muut tarpeet siirtää kuvausaikaa?

Flunssan vuoksi ei kannata jäädä pois, eikä pienet naarmut tai finnitkään haittaa, ne saa kuvankäsittelyllä pois. Vakavammista sairastumisista toivomme tietenkin tiedon niin pian kuin mahdollista, vaikka usein ne tapahtuukin varoittamatta. Nopeiten saa kiinni tekstiviestillä/puhelimitse (puhelimessa esto, jolla ei puhelut tule läpi ennen aamu klo 9:30 vaan puhelin tuuttaa varattua). Jos perumisen tekee päivän pari etuajassa, niin sähköpostiviesti riittää. Lasten kuumeet, flunssat ja mahataudit voidaan yhdessä vielä arvoida erikseen, kannattaako siirtää tai perua. Ne usein menee nopeasti ohi, eikä kuvausta kannata siirtää ainakaan hurjasti etukäteen.

 Ajavaraus on sitova.

Kuvaamme normaalisti *arkisin ma-pe klo 9/10-16, la klo 10-12/13. Nämä kuvaukset ovat normaalihintaisia, pyhät ja muut ilta-ajat hinta on 175e.

Arkiaikoja pystymme lähes aina helpohkosti järjestelemään sairastapauksissa uudelleen, mutta lauantain aikojen tilalle emme ole antaneet uutta lauantaiaikaa. Sairastapauksissa tilalle saa siis lisämaksutta kerran uuden arkiajan*.


Lauantain miljöökuvaukset siirtyvät aina sateen sattuessa studioon sisälle (ei vaihdeta aikaa), mutta arkipäivän miljöökuvauksen saa sadepäivän sattuessa vaihtaa maksutta toiseen arkipäivään.


Arkiaikoja pystyy usein siirtämään tunnilla tai parilla jos tarvetta. Jos aikaa joudutaan siirtämään useammin kuin kerran, aika perutaan kokonaan alle 7 vrk ennen kuvausta tai kuvaukseen ei saavuta, velotamme palvelukorvauksena kuvausmaksun 75e. Samoin, jos perutun ajan tilalle ei onnistuta sopimaan uutta aikaa. (Kuluttajasuojalaki, oikeus velottaa peruttamattomasta ajasta: 5 luku 28 § 3 momentti.)

Koskapa haluamme palvella ja keskittyä juuri sinun kuvaukseesi, ei tosiaan kuvauksia ole päivässä montaa. Peruuntuminen/siirto on aina pois joltain muulta, eli olemme myyneet jollekin ei-oota. Ja näin saattaa koko päivä jäädä tyhjäksi, eli yritäthän pitää sovitusta ajasta kiinni <3MITÄ MUKAAN?

Studiolla on paljon rekvisiittaa, mutta on kiva, jos kuvattavalla on mukana jotain omaa. Lapsella vaikka unilelu, lempikirja tai hattu. Rippiläinen voi ottaa mukaan koiran tai ylioppilas vaikka seurustelukumppanin. Hääparilla voi olla kiva olla mukana jotain vaikka hääteemaan liittyvää, perheellä jotain mikä liittyy perheeseen. Koirat ja muut lemmikit ovat erittäin tervetulleita.

Missään tapauksessa ei oma rekvisiitta ole pakollista, ihmiset on sitten kuitenkin ne pääasia kuvissa! Studiollakin on paljon vuosien varrella kertynyttä rekvisiittaa, joka on kaikki käytössänne.

Kuvaamme lapsia ja perheitä pääosin valkoisella taustalla, joka sallii liikkumisen. Muihin kuvauksiin käytämme ajoittain myös harmaata tai mustaa taustaa. Myös luonnonvalolla voi kuvata jos ulkona on valoisaa ja valoa riittää sisälle asti. Valkoiseen taustaan soveltuu mikä tahansa vaatetus, myös valkoiset vaatteet erottuvat siitä hyvin. Mikään vaate ei siis mielestämme ole ”huono”, jos siinä on vaan mukava olla.  

Miljöö on täynnä erilaisia taustoja, ja ne ei Pispalassa tai Pyynikillä lopu kesken :) Miljööseen kannattaa huomioda tietenkin luonto, eli erityisesti kengät maaston mukaan. Ja sään mukaan kannattaa myös tulla, eli kylmpimpinä päivinä päälle (tai vaikka alle) jotain lämpimämpää.MITÄ MUUTA KANNATTAA HUOMIOIDA?

Ole suurin kriitikkosi. Älä luota kuvaajan makuun hiuksista tai vaatteista ;)
Se mitä näkyy peilissä, näkyy kuvassa.

Ja kerrothan kuvaajalle, jos sinulla erityisiä toiveita!
Tai vaikkei ne ei olisi edes erityisiä. Pienetkin toiveet pyritään toteuttamaan ja ne aina helpompi toteuttaa, kun niistä tietää etukäteen. Jos toiveet on perustyylistämme poikkeavia,  "toivekuviin"  voit tutustua täällä.


Täällä meillä kaikki saavat olla omia persooniaan. Tärkein kriteeri vaikkapa omista tai lapsen hiuksista ja vaatteista on se, milloin ne omasta mielestä on parhaat. Täällä valokuvaaja ei ole se paras vaateasiantuntija, ja tunnetusti heillä ei ole omat hiuksetkaan niin kovin kummoisesti ;) Kuvaaja kyllä katsoo, että vaatteet on omasta mielestään hyvin kun aloitetaan, ja yrittää pitää silmällä niitä kuvauksenkin ajan - mutta aina kannattaa itse olla tarkkana. Jos oma tai lapsen tukka on helposti silmilletulevaa sorttia, se kannattaa laittaa kiinni, tai varautua että täällä kuvauksen tiimellyksessä saattaa kuvaaja olla keskittynyt johonkin toiseen seikkaan, ja tukka jää silmille. Sen kuvankäsittelyllä korjaaminenkaan ei aina onnistu.

Esimerkiksi jos alusvaatteet näkyy läpi, eikä siitä pidä, kannattaa vaihtaa toinen vaatekerta.  Jollekulle on ok, että paita on rypyssä, sukissa reikiä, jollekulle on tärkeää että vaatteet on viimeistelty viimeistä nappia myöten. Jonkun tyyli on pitää hiuksia silmillä, joku ei siitä tykkää. Jos ei esim. pidä omista käsivarsistaan, on ehdottoman järkevää valita vaate, joka peittää ne. Samoin jos on epävarma jaloistaan, kannattaa laittaa vähän pidempää päälle. Ja jos on jostain itsessään erityisen tarkka, siitä kannatta ehdottomasti mainita kuvaajalle!

Me emme siis halua olla kriitikkoja, vaan otamme kaikki vastaan juuri sellaisina kuin olette, se riittää ❤️

Kuvaaja on vastuussa kuvien valaisusta, mallinohjauksesta, sommitteluista, tunnelmasta, tekniikasta, studiolla olevasta rekvisiitasta, kuvausalueen siisteydestä, kuvien laadusta ja siitä, että kuvat ovat portfolion kaltaiset eli tyyliltään kunkin kuvaajan käsialaa vastaavat. Kaikki kuvaamoon tai kuviin liittyvä on kuvaajan heiniä, sinun ei odoteta siis tietävän miten poseerata, tai mitä kuvassa pitää tehdä. Kuvaaja on siellä ihan sitä varten. Hän usein vielä myös näyttää vähän kamerasta, millaisia kuvia tulee. Jos silloin tulee mieleen jotain, ne kannattaa taas kertoa.

Kuvaaja ei kuitenkaan voi ottaa vastuuta siitä, jos kuvista ei tule toivotun kaltaiset, jos kuvattavat ei toimi yhteistyössä kuvaajan kanssa siten, että onnistuneen kuvauksen edelllytykset täyttyy. Hän toki tekee parhaansa esim. lasten ohjaamisessa, mutta päävastuu lapsien ohjaamisesta on vanhemmilla. Usein tosin parhaat otokset tulee juuri silloin, kun ohjausta ei ole, vaan lapset saa vapaasti mennä.

Kuvaaja ei vastaa myöskään kuvattavan vaatteista, niissä olevista rei'istä, tahroista tai muista sopimattomuuksista, ei puhelimesta taskussa, ei edes aukinaista vetoketjuista :P Ei kuvattavan hiuksista eikä meikeistä. Ei myöskään mahdollisista mustelmista tai nenän niistämättäjättämisistä. Eli käytännössä kuvattavan vastuulle jää se, mikä on henkilökohtaisesti hänen. Monesta seikasta kuitenkin voi kuvaajan kanssa sopia, eli jos vaikka sukassa on reikä, niin toki on helpompi laittaa ehjät sukat lähtiessä, mutta jos kuvauksessa huomaa sukan rikkoutuneen, voi kysyä josko sille voi kuvankäsittelyssä jotain - ja usein voikin.

Kuvausmaksu ei kata kaluston särkymistä, vaan asiakas on vastuussa valokuvaajan omaisuudelle aiheuttamastaan vahingosta.

Pukeutumisessa paras vinkkimme on yhtenäisyys. Vaikka perhe/suku tulisi kuvaan uimapuvuissa, se näyttää hyvältä/hauskalta, jos kaikki ovat pukeutuneet uimapukuun. Yhtenäiseksi teemaksi käy hyvin vaikka ruudut, raidat, valkoiset T-paidat, pastellisävyt, golfasut tai mikä muu tahansa. Eli "teemasta" käy jo se, että kaikilla on farkut. Toinen hyvä vinkki myös on, että kannatta pukeutua siten, miten tuntee olonsa hyväksi. Mieluummin kuvaamme rennosti lattialla maaten, kuin jäykästi pönöttäen. Minkään kuvion tai värin suhteen ei ole rajotteita, vaalea selkeä taustamme antaa kaikkien kukkien kukkia.

Kuvaamme usein myös kokokuvia, joten huomio jalkoihin - kenkiin ja sukkiin! Yhteinäisyyden vuoksi yleensä näyttää parhaalta jos kaikilla joko on kengät, tai sitten aina toimiva vaihtoehto on, että kaikki ovat paljain varpain/sukin. Perheen pienimmille ei siis ainakaan kannata lähteä kenkiä ostamaan. Toinen huomio kannattaa kiinnittää (myös aikuisten!) mekkojen pituuksiin; näkyykö jotain sopimatonta jos istuu, ja kuvaaja kuvaa suoraan edestä?

Vielä kerran; jos kuvaukseen liittyen on mitä tahansa spesial toiveita, niistä kannattaa mainita jo etukäteen. Tai jos kuvaukseen on tulossa jotain muutoin erityistä, kaikista tiedonjyvistä voi olla kuvausta suunnitellessa apua.  Täällä kotisivuilla olevia kuvia kannattaa myös vilkaista, niistä voi saada vinkkiä.

Kaikkien kuvaajiemme perustyyli on soviteltu toisiimme sopivaksi, jolloin kuvattavat voi kuvaajasta huolimatta tietää mitä saa, kun tulee meille kuvaan. Pieniä persoonaeroja toki on; esim Johannalla on kamera usein kallellaan, ja hän tykkää rajata osin myös perin tiukkoja rajauksia. Sanna saattaa hioa valoja ajoittain vielä spesiaalimmin kuin me muut, muttei ole niin tiukka mallinohjaaja kuin Johanna.  Mutta muutoin pyrimme kaikki kuvaamaan hyväntuulisesti, rennosti, pönöttämistä vältellen - osaamme toki kuvata pönökuviakin, jos sellaisista esittää vaan toiveita :)

Suurimman osan kuvauksista kuvaa Johanna, läpi vuoden kuvaa myös Sanna. Nuppu auttelee mitä muilta kuvaustöiltään ehtii ja tarvetta apuun on. Nykyään harvemmin studiolla käy Evita, sillä myös hänellä on päätoimi toisaalla. Kukka-Maria kuvaa pääosin Helsingin suunnalla. Tietoja lisää meistä löydät täältä.

Monipuolisesti, laadukkaasti, ammattitaidolla ja rakkaudesta lajiin, vuosien kokemuksella - ne yhdistää meitä kaikkia.


KUVAUSTOIVEISTA

Kyselemme usein ennen kuvausta toivetanne. Joskus joku toivoo, että otetaan enemmän lähikuvia, joku toivoo enemmän kuvia kaukaa. Joku haluaa että painotetaan valkoista taustaa, joku haluaa enemmän vaakakuvia. Nämä kaikki erinomaisia tietoja ennen kuvausta, ja todella toivomme niitä kuulevamme jos sellaisia on.

Jollakin on mukana instagram tai pinterest kuvia, ja sekin on ok. Huomioida kannattaa, että kullakin kuvaajalla ja kuvaamolla on oma tyyli kuvata. Ja sekin, että studiossa ei saa ulkokuvia ja toisinpäin. Paras suositus on, että etsitte esimerkkikuvia meidän sivuilta. Tai jos haluatte ottaa mukaan instakuvia, niin suosittelemme valitsemaan kuvan kaksi - googlaamalla löytyy varmasti tuhansia ihania kuvia, mutta ajallisesti erilaisten valaisujen ja sommitelmien rakentamiseen menee aikaa. Eli kymmeniä toivekuvia ei millään normaalin kuvauksen yhteydessä ehditä.  Jos teille on tärkeä joku erityinen kuva, niin se kannattaa lähettää näytille jo etukäteen, niin osaamme täällä kertoa onnistuuko vastaavan ottaminen muiden ohessa, vaiko vaatiiko se "toivekuvauksen".


KUVAUSMAKSU

Kuvaushinta sisältää kuvauksen, sekä siihen liittyvän valintagallerian. Valitagallerian perusteella voi sitten kukin valita haluamansa tuotteet.  Kuvaus maksetaan tilauksen yhteydessä, eli kuvauspäivänä ei tarvitse varata rahaa mukaan. Koevedokset toimitamme noin viikossa. Tuotteisiin voi tutustua studiolla; niillä on myös oma sivunsa kotisivustoilla jossa niihin pääsee tutustumaan etukäteen. Koevedokset ovat nähtävillä ja kuvatuottteet tilattavissa 3kk ajan.

Kuvatuotteemme laadun takaa logo. Logo on mahdollisimman pieni ja huomaamaton, yleensä kuvan alakulmassa läpikuultavana. Ei siis missään tapauksessa niin suuri kuin esim nettisivuilla olevissa kuvissamme käyttämät logot. Logo ei ole sama kuin koevedosten päälläoleva vesileima, joka taas on kuvan päällä suojellakseen viimestelemättömän kuvan oikeuksia.

Emme julkaise sosiaalisessa mediassa yhtään kuvaa ilman kysymättä teiltä erikseen lupaa. Eli nämä sovitaan aina sitten yleensä jälkikäteen erikseen. Jos kyselemme lupaa, käytämme kuvia yleensä Facebook sekä Instagram -tileillämme sekä kotisivuillamme. Joskus studiolla saattaa olla kuvia esillä, joista emme ole kysyneet lupaa. Tämä kuitenkin hyvin hyvin harvinaista. Mutta esim vähävaatteisia tai muita arkaluontoisia kuvia emme koskaan pidä sielläkään luvatta esillä.

Ja ehkä vielä yksi hassu ohje - jos tulet meille kuvattavaksi, annathan meidän kuvata. Jos haluat kuvata itse, sen voi sitten tehdä taas vaikka kotona. Kiitos :)

Tervetuloa, kuvauksessa nähdään!


LAPSIKUVAUS

Muistilista.

Ylläolevan lisäksi erityisesti lapsikuvauksiin...

Vaatekertoja voi olla kaksikin, jos lapsi ei tykkää liian huonoa vaatteiden vaihdosta. Puolivuotiaat ja alle saatamme kuvata myös ilman vaatteita, näin perheen halutessa. Mikään vaate ei ole sopimaton, vaan kaikki näyttää kivalle.

Huomoida kannattaa pienimpien tyttöjen - miksei isompienkin - mekkojen helman pituudet, eli jos lapsi vaikka istuu lattialla, mitä näkyy helman alta. Helman pitää olla yllättävänkin pitkä, jotta istuessakaan lattialla ei vaippa näy. Pienet vaipanpeittopöksyt on tässä hyvät!

Yllättävän hankalia on myös lappuhaalarit tai vastaavat, joissa lappu nousee helposti aika ylös. Sukkiin myös huomio, kuvaamme mieluummin paljain varpain tai sukkasillaan. Pienten kengät on usein suhteettoman suuret, etenkin istuessa pohjat kohti kameraa. Usein pienimmille vaihdetaan vaatteet vasta täällä paikanpäällä, joka on varmasti ihan hyvä ratkaisu. Kuvausaika antaa kyllä tähän mahdollisuuden, eli ehdimme kyllä. Varavaatteetkaan ei ole pöllömpi idea.

Lapselle jotain omaa kuten unikaveri/pehmolelu, hauska hattu, lempikirja tai vaikka kummeilta saatu esine. Tämä ei missään tapauksessa pakollista, vaan täällä studiolla on paljon kaikenlaista katsottavaa. Erityisinä tavaroina on täällä nähty kaikkea tiskiharjasta ja saunakauhasta minigrip-pusseihin :D


Nenäliina tms johon pyyhkiä jos lapsella on flunssa kannattaa varata mukaan. Nuhan vuoksi ei kannata kuvausta siirtää, eikä pienten naarmujenkaan. Jos vanhemmat pyyhkii suurimmat nenästä näkyvät, niin täällä voidaan sitten kuvankäsittelyllä viimeistellä loput. Toki, on vanhempia joita se ei häiritse, emmekä mekään tähän puutu. Onpahan sellainenkin erikoisuus, jossa on pitkä kuolavana haluttu takaisin kuvaan, josta se on pyytämättä poistettu :)

Yleisesti ottaen on kuvaajan hankala saada lasta nauramaan, jos ei vanhemmatkaan onnistu. Mutta joskus näinkin. Pakottaa ei lasta tietenkään voi, vieras kuvaaja ainakaan. Eli leikin kautta yhdessä yritetään, mutta aina lapsen ehdoilla. Meillä lapset saa myös liikkua.


PERHEKUVAUS

Huomioida voi ylläolevien lisäksi:

Kaikki näyttää kuvassa hyvältä, mikä teistä itsestä näyttää hyvältä. Jos jotain vinkkiä haluaa, mielestämme paras nyrkkisääntö on, että kaikilla on tyylillisesti vastaavaa päällä. Eli jos yhdellä on verkkarit, kaikilla on verkkarit. Jos yksi on ykkösissä, myös muille päälle parasta. Olemmepa kuvanneet perin menestyksekkäästi perheen jopa uikkareissa ja hyvältä näytti! Täällä ei olla ehkä niitä suurimpia vaatetuksen asiantuntijoita, eli kurkatkaahan täälläkin vielä peiliin, jotta ulkoasu on oman maun mukainen :) Täällä usein myös mennään vauhdilla, eli aina ei paidat pysy viimeisen päälle saumat suorina. Jos samassa yhteydessä kuvataan myös lapsikuvaus, kuvaamme aina ensin perhekuvat, ja sitten vasta lapsikuvat. Eli jos pukee lapset kotona, niin päälle ensin sitä, mitä miettinyt perhekuvaan - siis tapauksessa, jossa halutaan vaihtaa lapsen vaatteita sitten yksittäiskuviin.

Kengät on usein se haasteellisin kohta, sillä talvisaikaan ne on suuria ja kömpelöitä, varsinkin lapsilla. Mustiin/valkoisiin sukkiin kiinnittää harvemmin huomiota kuin "huonoihin" kenkiin, eli usein jätämmekin kengät eteiseen. Mutta jos asiaan kiinnittää jo kotona huomiota, ja kengät on mietitty, ilman muuta kuvaamme kaikki kengillä.

Perhekin voi ottaa jotain yhteistä mukaan, kuten lemmikkieläimen, tai yhteiseen harrastukseen/elämään liittyvää rekvisiittaa.

Vaikka kuvaamme perin rennolla otteella, perhekuvissa yritämme jotenkin ohjailla lapsia niin, että kuva olisi mahdollisimman hyvin sommiteltu. Tässä kuitenkin mennään taas perhe kerrallaan, eli paljonko kukin perhe on ohjattavissa.

RASKAUSKUVAUS/HUOMENLAHJAKUVAUS


Ylläolevien yleisten vinkkien lisäksi näissä vinkkaamme  ottamaan mukaan vaikka  kaksi erilaista vaatekertaa. Hyvät vaihtoehdot on vaikka niin, että toinen on tumma ja toinen vaalea. Toinen peittävämpi ja toinen vähän vähemmän. Yhdelläkin asukerralla toki pärjätään!

Rekvisiitaksi voi ottaa mitä tahansa aiheeseen liittyvää jos haluaa. Raskaanaolevilla on joskus vauvanvaatteita, ehkä ultraäänikuvat, vauvan pehmolelu. Huomenlahjalaiset voi ottaa mukaan jotain mikä liittyy romantiikkaan, tai mieheen/miehen harrastuksiin.  Ja jälleen, rekvisiitta ei se tärkein, eli nämä voi hyvin jättää väliin, jos ei tunnu omilta.